Teamcoaching = managementcoaching

Herken je dit? Medewerkers die het hebben over “het management”?

Voor mij is dat een signaal dat er iets niet goed gaat in de verbinding tussen directie, het middenmanagement en de uitvoerende medewerkers.

Teams die zich verstoppen achter het management, zijn minder efficiënt dan ze kunnen – en dus moeten – zijn. Waar eigen initiatief en het nemen van verantwoordelijkheid gewenst is, zien we teamleiders, afdelingshoofden en managers hard werken om hun teams in beweging te krijgen.

Zodra medewerkers het hebben over “het management”, is het tijd voor actie!

Die actie moet dan gericht zijn op herstellen van de verbinding tussen directie, middenmanagement en de uitvoerende teams. Alleen als de directie duidelijk richting geeft, het middenmanagement conform deze richting stuurt en de medewerkers bekend zijn met de richting, zullen medewerkers en teams zelf initiatief en besluiten durven nemen. Omdat alleen dan duidelijk is aan welk groter geheel hun acties moeten bijdragen.

Alleen als er sprake is van transparante communicatie tussen de lagen in de organisatie, ontstaat verbinding. Transparante communicatie gaat veelal samen met zelfvertrouwen. Als de directie zeker is van de juistheid van de richting, zal ze deze volledig transparant durven uiten naar binnen en naar buiten. Alleen als het middenmanagement zeker is van de juistheid van haar acties en besluiten, zal ze deze durven melden aan de directie en aan de medewerkers. En alleen als medewerkers zeker zijn dat ze de goede dingen doen, passend in de visie van de directie, zullen ze initiatief willen nemen, open durven zijn naar hun leidinggevenden, zich niet langer willen verstoppen achter het management en trots kunnen en durven zijn op hun werk.

Heb jij medewerkers die het hebben over “het management”? Dan is het tijd voor actie!

 

Geef een reactie