Beginnen met leidinggeven: de sprong in het diepe

Ben jij de beste medewerker van jouw afdeling? En word je (eindelijk) beloond met je eerste leidinggevende rol? Van harte gefeliciteerd! Het is je gegund….

Wat ik je niet gun, is dat je in het diepe wordt gegooid.

Veel startende leidinggevenden, teamco├Ârdinatoren, teamleiders, maar ook startende managers, krijgen een stapel mooie visitekaartjes waarmee ze vol trots hun nieuwe functie kunnen showen. En dat is dan meteen het eind van de begeleiding. Ze worden in het diepe gegooid en aan hun lot overgelaten. Talent komt immers altijd bovendrijven.

Verspild talent

Veel talent verdrinkt echter in het diepe. Leidinggeven is een andere tak van sport dan de beste van de afdeling zijn. Ineens moet je je oud-collega’s aansturen. Beoordelingsgesprekken met ze voeren. En slecht nieuwsgesprekken. Ineens ben je niet meer de gesjeesde collega, maar behoor je tot “hen” van het management. Maar “zij” van het management vinden helemaal niet dat je bij “hen” hoort. Ineens ben je alleen. En sta je er alleen voor. Of erger, sta je alleen tegenover je oude team.

Veel talent gaat hierdoor verloren. Talentvolle medewerkers, die het echt wel in zich hebben om goede leidinggevenden te worden. Maar de hoognodige begeleiding niet krijgen. Wat een verspilling!

Veel startende leidinggevenden haken hierdoor helaas voortijdig af. Stoppen gedesillusioneerd en “vallen terug” in hun oude werk. De teleurstelling is aan twee kanten groot: aan de kant van de starter, die het gevoel heeft te hebben gefaald. En aan de kant van het management, dat talent een kans heeft gegeven, maar dat talent maakt het helaas niet waar.

Kan dit worden voorkomen?

Ja, natuurlijk kan dit worden voorkomen. Met de juiste begeleiding van startende leidinggevenden, kan deze onnodige verspilling van talent zelfs eenvoudig worden voorkomen. Een kleine investering met een grote kans van slagen. De rekensom is snel gemaakt, toch?

Henry Moes Coaching & Training begeleidt uw talenten graag. Met meer dan 20 jaar ervaring met leidinggeven in diverse organisaties op diverse posities, ken ik het klappen van de zweep en weet ik wat de valkuilen zijn voor een startende leidinggevende. Ik zorg er voor dat talenten tot hun recht komen en dat uw medewerkers waardevol voor uw organisatie zijn en blijven. Ik verzorg trajecten op individuele basis, maar ook in groepen (5-10 deelnemers).

Mail mij: info@henrymoes.nl

Geef een reactie